OEKRAINE

Laatste update:  25 mei 2022  

Verslag van de reis naar Berehove in de  Oekraïne 

Maandag 16 mei 2022 is er vanuit Dirksland weer een transport naar Berehove / Oekraïne gegaan met hulp goederen en voedsel.

Dit transport werd o.a. mede mogelijk gemaakt door TC-trading  en de vele giften die via de bank binnengekomen zijn op de rekening van Stichting Vrienden van het Lôôsje ( zie ook de flyer op de Home pagina )

Op de website van Stefanie in de Oekraïne à Transporten kunt u lezen wanneer er weer transporten worden gepland/plaatsvinden.

Zie: 

https://www.stefanieinoekraine.nl/transporten


Vlak voor het vertrek op maandag 16 mei kwam , om 3.30 uur s morgens, Pieter de Visser nog 140 broden brengen.

Geheel onverwachts stonden er ook nog 6 jonge mannen op mij (Bas) te wachten bij TC-trading.

Echt fijn om zo te vertrekken, één van hun heeft nog een gebed gedaan en gevraagd voor Zijn bewarende Hand voor de reis. 

De reis werd gemaakt met de Scania van TC-trading. In de Scania is alles aanwezig.

Wanneer je 4 dagen en 3 nachten in de Scania vertoeft dan moet je zorgen dat je voldoende bij je hebt. Zoals een lekker bed, koffiezetapparaat, maar ook water om je te wassen en eten en drinken.

Onderweg is het goed opletten waar je stopt om naar de WC te gaan, niet overal is het even netjes. De reis ging via Duitsland-Tsjechië-Slowakije-Hongarije naar de Oekraïne en het is een reis van 1.950 km enkele reis ! Dus dat is een hele zit.

 

 

Na iedere 4,5 uur rijden moest er 45 minuten gerust worden en daar heb ik mij ook aangehouden.

Het is belangrijk om onderweg fit te blijven. Alleen het aantal rij uren dat men per dag mag rijden, daar ben ik wel overheen gegaan, maar je krijgt daar permissie voor omdat het een rit is, met humanitaire goederen naar de Oekraïne en daar wordt dan vrijstelling voor verleend. 

 

Dinsdagmiddag 17 mei kwam ik bij de grens van de Oekraïne aan.

De grens was erg druk. Eerst is er de Hongaarse douane en dan de rivier als grens en dan de douane van de Oekraïne.

Dus je hebt 2 keer de formaliteiten af te handelen en omdat je de EU uit gaat is dit best omslachtig.

Voor je gewaarwording ga je terug in de tijd!

 

Stempelen en kijken en wachten worden steeds afgewisseld. Dat briefje van de foto krijg je van het leger, op de brug over de rivier,  en daar moet je 5 stempels op gaan verzamelen zodat ze weten dat je overal geweest bent. Omdat het druk was ben ik totaal wel 4,5 uur bezig geweest om weer door te kunnen rijden !! 

 

 

Het is dan nog 1,5 uur sturen door de Oekraïne om vanaf Zahony (grens) naar Berehove (losplaats ) te rijden.

Gebeld met Stefanie om voor te rijden naar de plek om te lossen. We hebben de aanhanger eerst afgekoppeld bij een hout fabriek waar nu niks gebeurd omdat de mannen vechten zijn….

 

En vervolgens de truck stilgezet op de plek waar we woensdagochtend konden lossen. Eerst maar lekker slapen… lekker stil en ‘s morgens opvallend veel vogels die mij een prachtig concert gaven in dit land vol van onrust.

 

De jongens die kwamen lossen zijn allemaal vluchtelingen uit oorlogsgebieden.

Het zeil ging open en het mooie was hier dat zowel de broden van bakker de Visser als het Brood des Levens in de Oekraïense vertaling van de GBS te voorschijn kwamen. Beiden nodig !

Al de spullen gaan in een loods en worden daar door de vluchtelingen weer in kleinere pakketjes klaar gezet om naar het oorlogsgebied gebracht te worden.

Koffie, appelmoes, erwten, vlees in blik, wortelen en aardappelen. Ook zijn er een 300 vluchtelingen in het dorp Berehove waar deze goederen en het eten voor gebruikt worden.

Ik heb nog een heel gesprek gehad met die mensen om er achter te komen hoe groot de behoefte daar is, om er mee door te gaan. 

 

Dit is ECHT HEEL HARD NODIG !!!

Het hele leven ligt plat daar, omdat alle mannen meevechten in het leger.

Ze zijn erg dankbaar dat we dit voor hun doen. We brengen daar de goederen in de Hongaarse Baptisten gemeente die nauw samenwerkt, met andere kerken en een goed systeem heeft (ook overleg met leger) in het verdelen van de hulpgoederen.

Onze vracht is binnen een week foetsie… veel mannen die als koerier zeer gevaarlijk werk doen.

Het is mooi als je meemaakt dat er een ouderling was die, zodra ik de Scania stilgezet had en de deur opendeed, daar, samen met mij, in die avond een dankgebed deed, omdat ik daar aan mocht komen !

 

Een hartelijke groet van Bas Kooij.

 

0651-904545